Učenici proveli radionice među vršnjacima o medijskoj pismenosti

Dani medijske pismenosti u OŠ Petrijanec obilježili su se održavanjem radionica na Satu razrednika. Učenici Novinarske družine ušli su u ulogu učitelja i s voditeljicom Aleksandrom Damjanić, prof. hrv. j, iskoristili obrazovne materijale s mrežnih stranica medijskapismenost.hr, prilagodili ih te u razredima proveli radionice o medijima i mentalnom zdravlju.

U 5. i 6. razredu sedmaši Filip Križmarić, Ema Cupar, Melani Martinčević i Magdalena Jovan proveli su radionicu „Prijateljstvo uživo vs. prijateljstvo na mreži“, a u 7. i 8. razredu osmaši Ana Komes, Anja Leskovar, Jan Kerežia i Lovro Klaneček radionicu „Moje potrebe i društvene mreže“. Pod motom „Misli svojom glavom u medijskom labirintu“ učenici su rješavanjem anketnih upitnika i raspravom promišljali o osobnim navikama na društvenim mrežama, osvijestili dobre i loše strane korištenja društvenih mreža te važnost i prednosti stvarnih odnosa i realnih prijateljstava. Provedene ankete iskoristit će se u daljnjoj analizi i statističkoj obradi učeničkih navika na mreži i poimanja društvenih mreža. Učenici razredne nastave Područne škole Nova Ves s učiteljicom informatike Mislavom Jonjić sudjelovali su u filmskom natječaju “Influenceri i mi”. Cilj natječaja bio je potaknuti učenike na filmsko stvaralaštvo te saznati kako djeca doživljavaju youtubere i influencere na Instagramu, TikToku i drugim društvenim mrežama te kakav utjecaj influenceri imaju na njih i njihove vršnjake. Od 15 prijavljenih radova u kategoriji osnovnih škola posebno priznanje dobio je film “Svijet influencera” u čijoj su izradi sudjelovali učenici a film se može pogledati našoj na mrežnoj stranici.

Međusobnim prenošenjem znanja i dijeljenjem iskustava te aktivnim sudjelovanjem u radionicama učenici su razvijali kritičko mišljenje i komunikacijske vještine te izrazili zadovoljstvo metodom rada i pristupom važnim temama u njihovoj svakodnevici.