Dana 13.12.2021. u podne krenuli smo kombijem prema Budimpešti. Put nam je počeo opušteno, nismo mnogo razgovarali u početku, tu i tamo koja rečenica. Kako smo se približavali zračnoj luci, uzbuđenje je sve više raslo. Svima nam je osim učiteljici Željki Rabuzin i ravnateljici Valeriji Paljak ovo bio prvi let avionom, a doživjeli smo ga uz noćni pogled na predivno osvijetljene gradove. U Madrid smo sletjeli nakon 3 sata vožnje, a tamo nas je čekao autobus s učenicima iz drugih država: Estonije, Turske, Poljske, Sjeverne Makedonije i Španjolske . Svi smo bili umorni pa nismo smogli snage ni za upoznavanje. Kasno smo došli u hotel i brzo zaspali.

Stiglo je i prvo jutro u gradiću Belmonte i posjet tamošnjoj školi I.E.S Dan Juan Del Castillo.c/Santa Cecilia. Nakon obilaska i zabavnih aktivnosti više smo se zbližili i povezali. Učenici iz Španjolske radosno su nas dočekali i s ukusnom tradicionalnom hranom koja se većine nas dojmila. Svako jutro budili smo se rano uz predivan izlazak španjolskog sunca na prozoru.

Drugi dan započeli smo obilaskom jednog od dvaju većih gradova koje smo posjetili tijekom boravka u Španjolskoj. Bio je to grad Cuenca, a tamo nam se svima definitivno najviše svidjela predivna gradska katedrala koja nas je zadivila svojom ljepotom i izvana i iznutra. Predvečer smo posjetili Paleontološki muzej iz kojeg se pruža najljepši pogled na grad Cuencu, a došli smo i taman na zalazak sunca. Dosad smo već probili led i počeli smo se puno više međusobno družiti i razgovarati, kao da se već dugo znamo. Večernja druženja u hotelu bila su nam jedni od najljepših trenutaka putovanja.

Gradić Belmonte poznat je po velikom dvorcu iz 13.st. kojeg smo posjetili treći dan zajedno sa školom u kojoj smo imali sportsku radionicu te igrali graničar na španjolski način koji oni igraju s čak 3 lopte. Drugi veći grad koji smo posjetili u četvrtak bio je Toledo koji je nekad bio glavni grad Španjolske. Predivan i moderan grad koji je mene svojim izgledom pomalo podsjetio na Zagreb zbog dizajna i građevina. Svratili smo u shopping centar u kojemu smo se dobro zabavili.

Povratkom u hotel stigla je i posljednja večer boravka u hotelu koju smo jako dobro iskoristili i odlično se zabavili. Sljedeće jutro sjedanjem u autobus preplavili su nas osjećaju sjete i tuge zbog skorašnjeg rastanka i završetka ove predivne avanture. Bilo je tu i suza te, naravno, predivnih i dugih oproštajnih zagrljaja s ostatkom ekipe. Za sve nas ovo je putovanje bilo jedno predivno iskustvo koje bismo svi rado ponovili. I kad biste me pitali što je bilo najbolje od ovog putovanja, uvijek bih rekla društvo, jer upoznati tako dobre osobe na tako predivnom putovanju bilo je nešto najljepše! Da sam tražila bolje društvo, mislim da bih ga teško našla. Jako sam zahvalna na tome što sam dobila priliku putovati u Španjolsku. Ovo putovanje nikada neću zaboraviti i uvijek će mi ostati jedno od ljepših sjećanja u životu!

Leona Marie Braniša, 8.a