Od 16. do 20. svibnja sudjelovali smo na jednoj od posljednjih Erasmus+ mobilnosti u ovoj školskoj godini po projektu “Taking a learning journey on the STEAM train”. Domaćin nam je bila Boskenwyn CP School iz Helstona u Engleskoj, a na mobilnosti su sudjelovali učenici Eva Rukelj, Lorena Plantak, Blaže Bedenik, Karlo Pranjić Furjan i Dorian Kereži u pratnji vjeroučiteljice Marine Stolnik te školske knjižničarke Nikoline Hader. Na mobilnosti su nam se pridružili i partneri iz Bugarske i Rumunjske. Pet radnih dana prošlo je u zanimljivim steam radionicama i predavanjima, otkrivanju britanske južne obale te tradicionlanih gastronomskih divota Engleske.

Prvi radni dan upoznavali smo povijest gradića Helstona u Museum of Cornish Life, uzbudljiva obilaskom Coronation parka i jezera te predivnih engleskih kamenih ulica i nezaobilaznih britanskih znamenitosti.

U sklopu projektnih aktivnosti završili smo na ”kraju svijeta”. Land’s End naziv je krajnje južne točke u Engleskoj, najjužnijeg britanskog mjesta. Tradicionalni engleski fish & chips za ručak bio je odličan nastavak otkrivanja britanskih divota kojima se silno veselimo cijeli ovaj tjedan. U nastavku dana uživali smo u tipičnom kišnom engleskom vremenu o kojem se uvijek toliko priča kao i u otkrivanju priobalnih čari engleske pokrajine Cornwall.

Naša petorka se s učenicima iz Bugarske, Rumunjske i Velike Britanije uputila na plažu Gunwalloe Church Cove na kojoj su u sklopu ekološke steam radionice skupljali otpad s plaže te izrađivali kamene skulpture uz predivnu kulisu Atlantskog oceana. U isto vrijeme za učitelje je u školi održana fantastična i inspirativna prezentacija o projektnoj nastavi i istraživačkom učenju koje se provodi u Boskenwyn School. Otpad s plaže poslužio je kasnije za stvaranje skulptura u nastavku steam radionice o recikliranju otpada pod sloganom ”rethink, reuse, recycle”. Učitelji su za to vrijeme upoznali školu i saznali pregršt informacija o britanskom odgojno-obrazovnom sustavu, a posebice o modelu koji se provodi u školi Boskenwyn po uzoru na skandinavsko fenomenalno učenje. Dan smo priveli kraju uživajući u tradicionalnoj engleskoj piti, pravoj gastronomskoj poslastici te još jednom kišnom poslijepodnevu!

Posljednji dan u školi Boskenwyn protekao u svečanom raspoloženju. Naši dragi mali domaćini priredili su prekrasan glazbeno-plesni program u kojem su nas posebno oduševili pjesma o Cornwallu i flora dance! U posebno svečanoj atmosferi protekla je i podjela certifikata kao i darivanje domaćina i partnera te čašćenje slasticama koje su svi partneri donijeli iz svojih država. Ostatak dana proveli smo u Cornish Seal Sanctuary, skloništu za tuljane. Saznali smo mnoge informacije o ovim zabavnim životinjama te uživali u šetnji parkom i šumom u sklopu skloništa. Posjetili smo i plažu Plodhu Cove, naprosto se ne možemo zasititi predivnih obalnih pejzaža južne Engleske. Za kraj smo razgledali predivan lučki grad Porthleven.

Nikolina Hader, Marina Stolnik