U tjednu 17. – 21. siječnja 2022. mobilnosti po projektu “Teaking a Learning Journey on the STEAM Train” domaćin je bila Scoala Gimnaziala nr.1 Branesti iz Rumunjske. Na mobilnost u Bukureštu otputovale su učiteljice matematike Petra Lončar i Tajana Nestić te učiteljica tehničke kulture Kristina Špoljar Petrović, a virtualna mobilnost omogućena je i uz online praćenje na kojem su sudjelovale ravnateljica Valerija Paljak, koordinatorica projekta Jasminka Belščak, zamjenica koordinatorice projekta Ljiljana Mavrek, školska knjižničarka Nikolina Hader te učiteljica geografije Ivana Zdelar. Partneri na ovom projektu uz domaćina Rumunjsku su još Velika Britanija, Turska, Bugarska i Italija.

Učitelji su sudjelovali u virtualnim i radionicama uživo. Logo radionicu virtualno je održala učiteljica informatike i koordinatorica projekta Jasminka Belščak, a potom su učitelji uživo sudjelovali u nadasve zanimljivoj radionici 3D printanja. Učili su 3D Designing tools te radili u programima Sketchup i Tinkercad. Na promotivnom štandu predstavljali su našu školu i našu zemlju Hrvatsku.

Posjetili su veoma zanimljiv muzej keramike u Piscu gdje su slušali o povijesti nastanka i važnosti izrade keramike na tom području. Virtualno su prošetali gradom u programu Vtiliti. Svirali su na bubnjevima i drugim instrumentima te skladali razne melodije u programima Buttonbass i Bandlab. Na kraju su upoznali aplikacike Thisissand i Weavesilk gdje su stvarali različite oblike od pijeska i zanimljive zrcalne slike. Radionicu Flexagons origami, izradu “proricatelj sudbine”, tetraedar i ždral održala je učiteljica Tajana Nestić. Zadnji dan naše mobilnosti nastavili smo povezivati geometriju i umjetnost kroz aplikacije i programe Bomomo, Happydaric, Thisissand i Wavesilk. Izrađivali su i robotsku ruku od kartona.

Predivno iskustvo, obogaćeno novim znanjima i mnogim uspomenama popraćenim izrazitom gostoljubivošću domaćina!

A.D.