Twilight (Sumrak saga); Stephenie Meyer 

 

Naša gorljiva (a zaista ju često možete vidjeti s knjigom u ruci 😊) čitateljica Eva Rukelj ove će vam godine pisati kritike o pročitanim knjigama i pokušati vas zainteresirati i zaintrigirati da posudite koji od naslova koje će predstaviti. Prvi je na redu megapopularan naslov Sumrak saga prema čijim su nastavcima snimljeni isto tako popularni filmovi.

 

Mišljenje o romanima:  Iako su knjige napisane za tinejdžere, spisateljica koristi prošireniji vokabular. U knjigama mi se svidjela neizvjesnost i napetost daljnjih događaja. Bila sam na rubu stolca čekajući što će se desiti s Bellom ili kako će spisateljica zapetljati priču. Preporučila bih ovu knjigu svima koji vole miks fantastike, akcije i romanse. 

 

Analiza likova: Dva lika oko kojih se vrti priča su Bella Swan (glavni lik) i Edward Cullen. Bella Swan nam iz svoje perspektive prepričava o različitim temama i događajima, ali većinom o Edwardu. rekla bih da je Bella totalna suprotnost ,,standardnoj” tinejdžerki. Vrlo je jednostavna, no ujedno i vrlo komplicirana. Zaljubljena je u Edwarda koji je misteriozan i čudan lik kojemu se konstantno mijenja boja očiju.  Vrlo je kompliciran kada treba izraziti osjećaje prema Belli u prvoj knjizi. Zabrinjava ga to što bi mogao ozlijediti Bellu, no zašto i kako, možete saznati ako pročitate knjigu. 

 

Sporedni likovi: Jacob Black, Billy Black, Carlisle Cullen, Esme Cullen, Charlie Swan(Bellin otac), Renee Dwyer (Bellina majk), Emmet Cullen, Jasper Hale, Rosalie Hale… 

 

Ocjena za likove:        4 od 5 zvijezdica 

argument za ocjenu: Likovni su kompleksni i dobro promišljeni, ideja je jednako jedinstvena, ali ujedno i vrlo očekivana. 

 

Cjelokupni dojam:  5 od 5 zvijezdica 

argument za ocjenu: Spisateljica je u nekim trenutcima predvidljiva, ali zbog likova čije su priče zapetljane i kompleksne, ocjena je podignuta. 

 

Eva Rukelj, 8.b