Lovro Klaneček, 8. razred – svira harmoniku, berdu i bas gitaru

„Poticaj za sviranje bilo mi je sviranje mojega djeda i baš zbog njega sam izabrao instrument harmoniku. Kad je on umro, želio sam naslijediti njegov talent. Glazba mi pomaže u opuštanju i koncentraciji na neke stvari na koje se inače ne bih mogao koncentrirati. Znači mi, malo je reći, sve u životu. Svirati  sam naučio u glazbenoj školi u Varaždinu ,a vrijeme jednostavno nađem. Ako manje učim za školu, više vježbam harmoniku, ako imam više za učiti, manje vježbam harmoniku. Dakle, ipak mi je osnovna škola bitnija.

3 asocijacije na instrument – melodija, pratnja i uživanje

Volim svirati svu glazbu, ali najviše volim svirati nešto narodno, nešto hrvatsko, pogotovo ako je to Slavonija, Zagorje, Podravina. Najdraža pjesma mi je Andrija Čordaš od Zlatnih dukata.

Sebe vidim kao glazbenika, ali ne kao profesora glazbe, nego glazbenika za svoj i tuđi gušt.

Taj instrument dobro je znati svirati jer harmonika može napraviti puno toga  sama. Znači, ne treba pratnju jer je pratnja već tu, a ne treba ni melodiju jer je i melodija već tu. Potičem svakoga jer kad jednostavno počnete, nećete stati jer to je jedan predivan, predivan instrument.

Jana Šipek, 6.razred – svira klavir

Taj instrument sam izabrala jer sam s 5 godina krenula  na dječji zbor koji je u ponudi imao i klaviraonicu ,a klavir mi je bio primamljiv izgledom. Kroz cijeli moj život se proteže glazba i da nema glazbe, ne znam uopće kako bih funkcionirala. Pomaže mi dosta da se smirim. Svirati sam naučila kod moje profesorice zbora i jako je teško uskladiti obaveze sa školom, gotovo i nemoguće.

3 asocijacije na instrument – velik je, crno-bijel i ima puno tipki.

Volim svirati pop i rock glazbu, a trenutno najdraža melodija mi je Za Elizu ,možda.  Glazba mi nije nešto primarno, u čemu se vidim, ali možda kao neki hobi.

Ako znaš svirati klavir, znaš svirati većinu drugih instrumenata i općenito, možeš se snaći u bilo kojem drugom poslu ili glazbi s njim.

Rekla bih da druge ne možeš previše potaknuti na sviranje ako oni to stvarno ne žele i ako stvarno to ne vole.

Lina Kranjčić, 7. razred – svira violinu

„Poticaj za sviranje bila mi je obitelj. Izabrala sam taj instrument jer prvi puta kada sam došla u glazbenu školu, htjela sam svirati flautu, ali je bilo premalo učenika pa sam odabrala violinu. Glazba mi puno znači u životu jer ne znam kako bih bez nje funkcionirala i pomaže mi u učenju i smanjenju stresa. Naučila sam svirati u Glazbenoj školi u Varaždinu, teško je uskladiti obaveze sa  školom i sviranjem, ali treba se truditi i vježbati.

Violina je mali gudački instrument i proizvodi najviše tonove.

Volim svirati pop i rock glazbu. Najdraža melodija do sada mi je Bachov Menuet.

Vidim se kao glazbenicu u budućnosti. Volim svirati svoj instrument jer me podsjeća na čovjeka zbog toga jer se sastoji od tijela, vrata i glave. Samo ruke i noge fale. Potaknula bih sve koje žele svirati violinu da ju sviraju.“